پمپ کارتریجی چیست و چه کارایی دارد ؟
پمپ های پره ای که با نام پمپ کارتریجی نیز شناخته می شوند، در واقع نوعی پمپ باد هستند که با حرکت های دورانی قادر به حرکت دادن انرژی سیال می باشند. همانطور که از نامش پیداست، پمپ های کارتریجی مجهز به پره هایی با زاویه ۴۵ درجه از جنس ورق گالوانیزه ۵/۰ میلی متری است تا بتواند انرژی سیال را به بهترین شکل ممکن به جریان بیاندازد.
پره های پمپ پره ای در محفظه ای به نام استاتور قرار گرفته است که درون آن یک مسیر ورودی (ساکشن) و یک مسیر خروجی (دیسشارژ) وجود دارد. پره ها به وسیله یک شفت و بلبرینگ به یک الکتروموتور متصل می شوند و با گردش در جهت عقربه های ساعت و یا برعکس، انرژی سیال را با فشار حداقل ۲۰۰ بار به خروجی پمپ به جریان می اندازند. البته در نظر داشته باشید که پره های تعبیه شده این دستگاه به گونه ای قرار گرفته که کاملا با روتور تماس داشته باشند و از خلاصی فشار جلوگیری نمایند.
طرز کار پمپ کارتریجی
به دلیل ساختار ساده پمپ های کارتریجی این سیستم عملکرد پیچیده ای ندارد و تعمیر پمپ کارتریجی را آسان می سازد.این هیدروپمپ با نیروی گریز از مرکز به حرکت در می آید. برای این کار شفت ها پره ها را به وسیله نیروی یک متور الکترونیکی از کنار به دوران وا می دارند.یعنی پمپ به الکتروموتور متصل است. جهت حرکت دوران پره ها به صورت معمول ساعت گرد و به سمت خروجی می باشد. فاصله پره ها یا تیغه های پمپ کارترجی کم است و این امر باعث حرکت و انتقال مایع می شود. فاصله ای بین بادامکی و رینگ وجود دارد که در اثر حرکت این فاصله بیشتر می شود و باعث می شود که حجم سیال و فشار سیال موجود در سیستم بیشتر شود و سیال حرکت پیدا کند.
در طرز کار پمپ کارتریجی حالا زمانی است که که چرخش به نیمه دوم می رسد ، و فاصله پره ها با سطح رینگ کم می شود ، در این لحظه حجم کم می شود ، در اثر کم شدن حجم سیالات به سمت خروجی هدایت می شوند.
از سرگیری این فرایند در سیستم پمپ کارتریجی همواره سبب جنبش و حرکت مایعات درون پمپ با فشار و قدرت بالا می شود. اما در طول بازه زمانی که سیستم در حال کار کردن است فشار و قدرت ثابت و یک پارچه نمی باشد. سرعت کارکرد آن ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ دور در دقیقه می باشد. در صورتی که پمپ پره ای هیدرولیک یک موتور احتراقی با سوخت هایی نظیر بنزین ، گاز و گازویل با سرعت خیلی بیشتری دور یعنی ۲۴۰۰ در دقیقه کار بکند .


انواع پمپ کارتریجی
پمپ کارتریجی به صورت عمده و کلی به دو دسته تقسیم میشوند. پمپ کارتریجی متعادل و پمپ نامتعادل .شکل طراحی این دو مدل پمپ با هم متفاوت است.
شکل بدنه این پمپ به شکل بیضی می باشد حال با وضعیتی رو به رو هستیم که این امر باعث می شود خروجی و ورودی پمپ روبه روی هم قرار گیرد. که این امر سبب حفظ تعادل به صورت کامل در جا به جایی و واگذاری سیالات بدون افت فشار می گردد.
در نوع نامتعادل که یکی از انواع پمپ کارتریجی است نمیتواند دارای دبی های مختلف باشد. (در یک سیستم سیال (مایعات) اگر دبی یکسان داشته باشند در آن سیستم مشکلی به وجود نمی آید) این مسئله سبب میشود بار اضافی به دوش یاتاقان بیفتد و برای فشار زیاد قابل استفاده گردد.
پمپ های نامتعادل پره ای نیز به خاطر توان کاری بالایی که دارند در فشار بسیار بالا استفاده می شوند. از معایبی که پمپ های نامتعادل پره ای دارند این است که فشار ورودی و خروجی که زیاد هم می باشد خنثی نمیگردد و این امر باعث اصطحکاک شده که عمر دستگاه را کاهش می دهد. با این حال امکان تعمیر پمپ کارتریجی وجود دارد.
اما با این حال قیمت پمپ کارتریجی و قطعات یدکی دستگاه با قیمت مناسب در بازار در دسترس می باشد و به راحتی قابل تعویض است و تعمیر پمپ کارتریجی با راحتی امکان پذیر می باشد.
ویژگیها و مزایای پمپ کارتریجی
- عملکرد نرم و بدون صدا – نسبت به پمپهای دندهای و پیستونی، نویز کمتری دارند.
- راندمان بالا – بازدهی بالایی در فشارهای متوسط و بالا ارائه میدهند.
- نگهداری آسان – امکان تعویض سریع کارتریج بدون نیاز به باز کردن کل پمپ.
- قابلیت کارکرد مداوم – مناسب برای سیستمهایی که نیاز به عملکرد پیوسته دارند.
کاربردهای پمپ کارتریجی
- صنایع هیدرولیک – در ماشینآلات صنعتی، سیستمهای فرمان هیدرولیکی و تجهیزات متحرک استفاده میشود.
- صنایع خودروسازی – در سیستمهای روانکاری و ترمز هیدرولیکی خودروها.
- صنایع نفت و گاز – برای انتقال سیالات مختلف مانند روغن، گازوئیل و بنزین.
- صنایع غذایی و دارویی – برای پمپاژ مایعاتی که نیاز به انتقال یکنواخت دارند.
به طور کلی، پمپهای کارتریجی به دلیل طراحی ماژولار، تعمیر و نگهداری آسان و عملکرد قابلاعتماد، گزینهای مناسب برای بسیاری از کاربردهای صنعتی محسوب میشوند.
LEAVE A COMMENT